Νέοι Μαθητές

Τα οφέλη της Yoga

Σωστή στάση σώματος-Δύναμη-Ισορροπία

Η γιόγκα συνδέει το νου με το σώμα, μας δίνει καλύτερη επίγνωση του σώματός μας. Κατά τη διάρκεια της γιόγκα, μαθαίνουμε να κάνουμε μικρές, λεπτές κινήσεις για να βελτιώσουμε την ευθυγράμμισή μας. Η γιόγκα βοηθά στην καλύτερη ισορροπία, στην ευλυγισία και αυξάνει ταυτόχρονα τη δύναμη και την αντοχή του σώματος. Τη μεγαλύτερη, ίσως διαφορά που μπορείς να δεις είναι στη σπονδυλική στήλη και στη σωστή στάση του σώματός σου. Επιπλέον, λειτουργεί θεραπευτικά και ανακουφίζει σημαντικά από τους πόνους και εντάσεις. Η γιόγκα βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού, ενδοκρινικού, νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος. 

Αναπνοή

Αναπνοή σημαίνει ζωή. Όμως οι περισσότεροι από εμάς παίρνουμε ρηχές αναπνοές και δεν δίνουμε μεγάλη σημασία στο πώς αναπνέουμε. Οι ασκήσεις αναπνοής γιόγκα, που ονομάζονται pranayama εστιάζουν την προσοχή μας στην αναπνοή και μας διδάσκουν πώς να πάρουμε βαθύτερες αναπνοές, που ωφελούν ολόκληρο το σώμα. Ορισμένοι τύποι αναπνοής μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εκκαθάριση των ρινικών διόδων (χρήσιμες για άτομα με αλλεργίες) και ακόμη να ηρεμήσουν το νευρικό σύστημα, το οποίο έχει φυσικά και διανοητικά οφέλη και στην καθημερινότητά σου. Η εξάσκηση στη συνειδητή αναπνοή αυξάνει τη χωρητικότητα των πνευμόνων και τη δύναμη της ζωής (prana). Η βελτίωση της ικανότητάς μας να λαμβάνουμε περισσότερο αέρα αυξάνει την ενέργεια σε όλα τα κύτταρά μας και μας δίνει υγεία.

Πνευματική & Ψυχική ευεξία

Οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται στη γιόγκα προκειμένου να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα προβλήματα όπως στρες , κατάθλιψη, μυικούς πόνους, αναπνευστικά προβλήματα, προβλήματα πεπτικού ή νευρικού συστήματος κλπ. Πολλοί από αυτούς μένουν πιστοί στη γιόγκα και μετά την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, επειδή διαπιστώνουν όχι μόνο γενικότερη βελτίωση της υγείας τους, αλλά και ριζική αλλαγή της γενικής διάθεσης και στάσης απέναντι στον κόσμο και στα πράγματα. Κάποιοι μάλιστα, μέσα από την πρακτική γιόγκα, ανακαλύπτουν ένα νέο νόημα στη ζωή τους. Μέσα από την πρακτική εναρμονίζεται το σώμα και ο νους και αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να το βιώσεις και στην καθημερινότητά σου. Όταν είμαστε χαλαροί κατέχουμε δυναμική ενέργεια που δεν παρεκκλίνει. Έτσι δεν εμφανίζεται κανένα από τα γνωστά συμπτώματα του άγχους - ημικρανία, κούραση, υπερδιέγερση. Ταυτόχρονα, μέσα από την άσκηση στη γιόγκα, ο άνθρωπος αποκτά επίσης υγεία, ευτυχία, ηρεμία και γνώση, ως αποτελέσματα της προόδου. Κι αυτό τον ενθαρρύνει να συνεχίσει την πρακτική του. Αυτό συμβαίνει επειδή η γιόγκα είναι μια μέθοδος εσωτερικής εξερεύνησης, η οποία αναγνωρίζει την αλληλεπίδραση του σώματος με το νου, και επιφέρει αρμονία σε ολόκληρη την υπόσταση του ατόμου. Σωματικό, διανοητικό-συναισθηματικό και πνευματικό σε ισορροπία.

συχνές ερωτήσεις...

Τι είναι η γιόγκα;
Η γιόγκα είναι μια αρχαία, πνευματική, ψυχική και σωματική πρακτική. Βελτιώνει την ευλυγισία και την αναπνοή με αποτέλεσμα την ενίσχυση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας.
Τα κύρια συστατικά της γιόγκα είναι οι στάσεις-asana και η αναπνοή (pranayama).
Η πρακτική προέρχεται από την Ινδία πριν από περίπου 5.000 χρόνια και έχει προσαρμοστεί σε πολλές χώρες με διάφορες μορφές συστημάτων.

Ποια είναι τα οφέλη της γιόγκα για την υγεία;
Η γιόγκα είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα της δύναμης, της ευλυγισίας και της ισορροπίας.
Η τακτική πρακτική γιόγκα είναι ευεργετική για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, διαφόρων είδη πόνων. Ενισχύει το μεταβολισμό και έχει ευεργετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων. Μειώνει το στρες. Αυξάνει την αυτοεκτίμηση. Βοηθάει να εξερευνήσουμε μια διαφορετική πλευρά του εαυτού μας και να δίνουμε θετική προσέγγιση στη ζωή.

Πρέπει να είμαι ευλύγιστος να κάνω γιόγκα;
Όχι. Στη γιόγκα υπάρχουν πολλές παραλλαγές στις θέσεις (asana), όπως επίσης και βοηθήματα (τουβλάκια, ιμάντες κ.τ.λ.) που βοηθούν κάθε ασκούμενο σε όποιο επίπεδο κι αν βρίσκεται. Η γιόγκα θα βελτιώσει την ευλυγισία σου διευκολύνοντας την καθημερινή σου δραστηριότητα.

Μπορεί να τραυματιστώ τον εαυτό μου να κάνοντας γιόγκα;
Σπάνια υπάρχουν τραυματισμοί που σχετίζονται με τη γιόγκα. Ορισμένοι τραυματισμοί μπορούν να προκληθούν από επαναλαμβανόμενη καταπόνηση ή υπερβολική τάνυση. 

Είμαι μεγάλη/ος σε ηλικία για να ξεκινήσω γιόγκα;
Σίγουρα όχι. Υπάρχουν μαθήματα γιόγκα για κάθε ηλικιακή ομάδα. Η γιόγκα είναι μια μορφή άσκησης που μπορείς να απολαύσεις ανά πάσα στιγμή, από την παιδική ηλικία έως και σε πιο προχωρημένη.

Τι είδους γιόγκα πρέπει να κάνω;
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ γιόγκα, όπως Hatha, Vinyasa, Ashtanga, Iyengar και Sivananda. Ορισμένα συστήματα είναι πιο έντονα, ενώ κάποια μπορεί να έχουν διαφορετική περιοχή έμφασης, όπως η στάση του σώματος ή η αναπνοή. Ό,τι ιδιοσυγκρασία κι αν έχεις, σίγουρα θα βρεις ένα σύστημα γιόγκα που θα καλύπτει τις δικές σου ανάγκες.

Θυμήσου...

Πριν έρθεις για την πρακτική σου καλό είναι να έχεις επικοινωνήσει μαζί μας

Ενημέρωσέ μας πριν ξεκινήσει το μάθημα, για τυχόν τραυματισμούς, παθήσεις, επεμβάσεις, ή για πιθανή εγκυμοσύνη

Απέφυγε το φαγητό και την πόση υγρών πριν το μάθημα

Ώρα προσεύλευσης τουλάχιστον 5 λεπτά πριν από την έναρξη του μαθήματος

Να απενεργοποιείς το κινητό σου ή να το βάζεις αθόρυβο

Να ντύνεσαι με καθαρά, άνετα ρούχα (όχι φαρδιά-όχι στενά, κατά προτίμηση βαμβακερά)

Παρόλο που το στούντιο διαθέτει στρώματα, καλό είναι να έχεις το δικό σου

Όλοι ευπρόσδεκτοι!!!

Namaste ॐ

 

Μεταμορφώσου!

Moksha Yoga Center Monastiraki

Μιλτιάδου 14-16 (5ος όροφος), 10671, Αθήνα

(+30) 693-668-8106

mokshayogacentermonastiraki@gmail.cοm

© 2019 Moksha Yoga Center Monastiraki
Studio Yoga
Transform yourself!
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε